fredag 23 mars 2012

Balkongen genom tiderna

Det var ett himla tjat om våren här på bloggen just nu, men alltså, finns det något finare? En extra bra sak med våren är att sommaren inte känns så långt bort. Jag har redan börjat drömma om ljumma sommarkvällar på balkongen och har så smått börjat fundera på hur den ska inredas i år. Så vi tar och kikar lite på hur balkongen sett ut förr om åren tycker jag:

Vi flyttade ju in i oktober 2009, så vår första fika på balkongen var väl någon gång i april 2010. Inredningen var föga inspirerande och några blommor hade vi inte hunnit få ut än. Vi hade två uppsättningar utemöbler från våra tidigare boenden, men inget passade riktigt, så vår första balkonginvestering blev en soffa på Ikea. Den står längst in och går bara att skymta på den här bilden.
 Ofelia var drygt tre månader och ack så söt.
 Sedan blev det juni och vi hade fortfarande inte hunnit piffa balkongen så mycket mer än med några blomlådor. Men vi använde balkongen ganska mycket till att äta middag och jordgubbar på till exempel. Balkongläge med kvällssol är det bästa!
 Den sommaren satsade vi visst på vinröda penséer. Och det är visserligen småttigt på den här bilden, men här ser ni utsikten med stadshuset och hötorgsskraporna i bakgrunden. Åt de andra hållen ser vi vinterviken med Mälaren och gröna träd.
 Ofelia älskade livet på balkongen.
 När hon lagt sig om kvällarna satt jag där ute och läste. Om jag inte ser fel är det en Ishigurobok jag läser på bilden. Himla bra bok (och författare) förövrigt.
Sedan blev det juli och vi åkte till Gotland. När vi kom hem hade blommorna vissnat i lådorna. Det är det dåliga med balkonger. Att det blir så varmt där att blommorna dör om man inte är hemma prick hela sommaren. Och det är man ju aldrig. Första gången blommorna dör brukar jag köpa nya, men sedan orkar jag oftast inte anstränga mig mer. Det brukar ändå vara i slutet av sommaren, och balkongkvällarna går mot sitt slut. Helt billigt är det ju inte heller att byta ut alla blommor.

Som ni ser hade vi blomlådorna utanför balkongen det året. Vi vet att man inte får det, men "hur ofta ramlar balkonglådor ner?" sa vi till varandra och himlade med ögonen. Sedan blev det höst och vi glömde bort att vi ens hade en balkong och där ute fylldes lådorna med snö och is och plötsligt en dag ringde det på dörren. Det var en granne som frågade om det var vår isfyllda balkonglåda som låg nere på parkeringen. My God. Tänk om den hade träffat någon i huvudet?! Så nu satsar vi på lådor på insidan i stället. Och tar ner dem i slutet av sommaren.
Nästa bild är från våren 2011. Det var för tidigt på året för blommor och så kallt att vi var tvungna att ha filtar. Ofelia släpade ut sin lilla fåtölj och vi satt i soffan som plötsligt kändes så himla grå. Kanske var det därför vi bestämde oss för att smacka på rejält med färg när vi nu äntligen hade tid att ta tag i balkonginredningen.
Jag målade soffan grön. Det var meningen att det skulle bli någon slags 50-talsgrönturkos, men det var helt omöjligt att föreställa sig hur färgen skulle se ut på soffan när jag stod där med en miljon gröna färgprover i butiken, så det blev en ganska självlysande grön. Men det blev fint ändå. Stolarna åkte ut och så  köpte vi tre pallar i olika färger på Ikea.
På plantagen hittade vi fina zinkkrukor som man hänger över balkongräcket.
Och så fick det bli två långa balkonglådor till det. Massor av blommor i olika färg är egentligen hela tricket för att få en mysig balkong.
Lavendel och färgglada ljuslyktor. Gasollampan är från Jerusalem och den har jag faktiskt fått av Helena som rensade ut den i någon flytt.
Anledningen till att vi satsade så stort på att inreda balkongen det här året var att vi ju bara satt hemma och väntade på Osvalds ankomst. Vi vågade inte åka någonstans de sista veckorna, så vi bjöd hem vänner och bakade en massa bullar. Och så satt jag där höggravid och rund och höll hov.
 Svindel någon?
Sedan blev det slutet av juli och Osvald kom (HURRA!). Det firade vi med champagne där ute på balkongen. Och det fick visst bli sista bilden därifrån.

Nu flyttar vi snart ut på balkongen igen och jag tänker mig en fortsättning på det färgglada temat. Vi har ett nytt balkongbord fyndat på Myrorna som jag tänkte sätta en solgul vaxduk på. Kanske att jag syr nya kuddar till soffan också. Fast bäst att lägga krutet på blommorna redan under våren, för i sommar planerar vi att vara länge på Gotland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar