tisdag 31 januari 2012

En helg i Amsterdam

 I fredags packade jag och Osvald en väska med världens finaste adresslapp och...
... reste till Amsterdam för att...
 ... hälsa på Sofia.
 Det hade varit tio plusgrader och nästan vår där hela veckan.
 Men när vi kom blev det plötsligt jättekallt. Tur för Osvald att han har en sådan varm åkpåse. Det var bara nästippen som stack ut, och den blev alldeles röd i kylan.
Det var över ett år sedan jag och Sofia hade tid att umgås ordentligt, så vi pratade oss igenom helgen. Promenerade, fikade och pratade. Och så gick vi på loppmarknad. Sofia letade efter gamla vykort. Hon är väldigt bra på det, alla kort vi har fått av henne sitter uppe på väggen eller kylskåpet här hemma.
Jag sa tack och hej till köpstoppet och köpte två gamla tavlor, men de kom tyvärr inte med på bild. Sedan bläddrade jag lite bland nytryck av gamla växt- och djurplanscher. Jag tycker att de är så himla fina. Som de där svamparna ni ser här till höger.
Holland är känt för en massa saker. Tulpaner till exempel.
Men det finns andra blommor också. Vi passerade världens finaste blomaffär...
 ... på väg till världens underbaraste lilla leksaksbutik. De har så många tjusiga retroleksaker där och det var nästan omöjligt att välja något. Till slut fick det bli ett litet spel till Ofelia.
Amsterdam har så många mysiga barer och restauranger, men Osvald är för liten för att hänga ute om kvällarna. Dessutom är det ingen barnvagnsvänlig stad. Alla hus är ju så små och trånga, så det går inte att ta med vagnen in och hoppas på en sovande bebis. Så vi stannade hemma om kvällarna. Lagade god mat och tittade på film.
 Och Osvald fick prova bröd för första gången.
På söndagen var det ännu kallare.
Vi klädde oss varmt och promenerade genom ett alldeles tyst och stilla Amsterdam...
 ... för att äta frukost på ett kafé...
 ... där de serverade youghurt och müsli som om det vore efterrätter. Man måste ju älska ett ställe som tar frukost på allvar.
 Osvald fick prova hallon. Sådär, tyckte han. Först var det lite gott, men sedan blev det surt surt.
Efter frukosten promenerade vi lite till och gick på Fotomuseum.
Sedan var det för kallt för att vara ute, och Osvald var trött på att sitta i vagnen, så vi stannade hemma och gick bara ut för att köpa indisk hämtmat. På måndagen vaknade vi i ett snötäckt Amsterdam och då var det dags att packa ihop, krama Sofia, köpa mitt livs dyraste goudaost och åka hem till resten av familjen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar