tisdag 21 september 2010

Att dela föräldraledigheten lika

Den enda jämställdhetsfrågan som fick åtminstone lite utrymme i årets valrörelse är den om hur vi ska dela upp föräldraledigheten. I min mening känns det helt självklart att föräldrarna ska dela lika. Pappor har precis lika stor rätt till tid med barnet som mammor. Liksom barnet har rätt att få vara hemma med och lära känna båda sina föräldrar lika mycket.

Som det ser ut i dag är det en rättighet som majoriteten av papporna inte utnyttjar. Vilket inte bara betyder att barn får helt olika relationer till sina föräldrar, utan även leder till att kvinnor hamnar efter på arbetsmarknaden. Så för min del ser jag gärna en lagstiftning som delar föräldraförsäkringen prick lika mellan föräldrarna.

Därför kan det verka lite motsägelsefullt att jag ska vara hemma med Lilla O i över ett år. Men faktum är att vi ändå tar ut hälften av föräldrapengen var, och således skulle ha gjort så här även om föräldraförsäkringen var individuell.

När Lilla O blev till var tanken att vi skulle dela tiden precis lika från början. Meningen var att vi båda skulle frilansa på halvtid och turas om att vara med Lilla O. Men sedan hände det något med frilansmarknaden. Mitt jobb som konstredaktör på DN På stan gick ut när tidningen upphörde att vara en egen bilaga och plötsligt kändes det lite skakigt att inte ha någon fast inkomst alls när barnet kom. I samma veva fick min kille ett erbjudande om ett års vikariat på en av världens kanske trevligaste arbetsplatser. Och efter lite förhandlande slutade det med att han tog jobbet på 80 procent och fick vara helt ledig de två första månaderna i Lilla Os liv innan han började. Nu jobbar han fyra dagar i veckan och är hemma med Lilla O på fredagar och helger. Och från och med mars ska han vara pappaledig på heltid fram till dess att Lilla O börjar på dagis nästa höst. Då är tanken att P ska vara hemma med Lilla O på halvtid, så att hon inte behöver vara på dagis så långa dagar de första månaderna.

Den här lösningen innebär förstås att vi inte kan ta ut full föräldraförsäkring under det här året. Och jag vet att vi är i en privilegierad situation som har råd att göra så. Men hade vi inte haft det så hade vi sett till att hitta en annan lösning för att dela föräldradagarna lika ändå. För allas skull. Inte minst Lilla Os.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar