lördag 1 oktober 2011

Osvald och feminismen

I går fyllde Osvald två månader och jag tyckte att det var dags att börja undervisa honom i det här med feminism, jämställdhet och alla människors lika värde. Så jag tog med honom till Marabouparken i Sundbyberg där det precis har öppnat en utställning om feministikonen Kate Millet.
Det var Kate Millet som skrev feministbibeln Sexual Politics och introducerade begreppet "patriarkat" i den feministiska debatten.
1979 startade hon ett kollektiv för kvinnliga konstnärer och författare på sin farm i USA. För ett år sedan, i oktober 2010, åkte de två svenska systrarna och konstnärerna Moa och Mikaela Krestesen dit och intervjuade Kate Millet om hennes liv på farmen. Samtalen dokumenterades med video och fotografier, och resulterade i den här fina utställningen som ställer viktiga frågor om vad som hänt med feminismen och de utopiska idealen om kollektivet.
Musikern Jenny Wilson hade skrivit fyra låtar utifrån Moas och Mikaelas material och spelat in dem på kasettband som vi lyssnade på i utställningen.
  
Texterna var influerade av Millets tankegångar.
Helena och Matilda var också där.
Osvald sov sig igenom utställningen och gick därmed miste om sin första lektion i jämställdhet. Men oroa er inte, han får feminismen med modersmjölken.

Och ps. Vill ni läsa mer om utställningen så finns det en intervju med konstnärerna som jag har skrivit på feministisktperspektiv.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar