lördag 9 oktober 2010

Resa med barn - en liten guide

Trots att Lilla O är så liten har hon redan varit på utlandssemester två gånger. Vi har fått en del frågor om hur det är att resa med en bebis, så jag har satt ihop en liten resguide med några av de vanligaste frågorna:

1. Vart har ni rest och hur gammal var Lilla O då?
Vi var på Sardinien när hon var tre och en halv månad och nu när vi var i Berlin var hon nästan nio månader.

2. Vilka flygbolag reste ni med och vad kostade det att ta med en bebis?
Till Sardinien reste vi med Ryanair och till Berlin med SAS. Varje gång kostade hennes biljett en symbolisk summa.

3. Hur gick det att flyga?
När Lilla O var tre och en halv månad tipsade barnmorskan på BVC om att jag skulle amma henne vid start och landning för att hon inte skulle få ont i öronen. Jag gissar att det fungerar lika bra med en nappflaska. På nedresan var hon lugn hela tiden, men på vägen hem var hon lite grinig, så då fick jag gå och sjunga för henne i gången. När vi åkte till Berlin hade jag ju slutat att amma, men hon verkade ändå inte ha ont i öronen. Om man har ett barn som inte gillar att sitta still är det ett bra tips att tajma det så att hon sover middag på planet. Lilla O sov hela resan både till och hem från Berlin. Om planet inte är fullt kan man fråga om ett tomt säte bredvid det egna, så får man mer plats.

4. Hur gjorde ni med barnvagnen när ni flög?
Det är gratis att ta med en sittvagn utöver den vanliga packningen hos de flesta flygbolag när man reser med en bebis. Därför bytte vi till sittdelen på Lilla Os vagn lagom till Italienresan. Hos Ryanair fick vi ha med barnvagnen ända ut till planet, där vi lämnade den hopvikt till personalen. Sedan stod den hopmonterad och väntade på oss nedanför flygplanstrappan när vi kom fram.
När vi reste med SAS fick vi köpa en särskild plastpåse för 40 kronor och lämna in den som specialbagage. När vi reste hem fick vi köra ut den till planet, men den kom ändå ut på bagagebandet.

5. Hur byter man på bebisen på planet?
Alla flyg har åtminstone en toalett med skötbord.

6.Vad ska man tänka på när man bokar boende?
När vi åkte till Sardinien hyrde vi ett hus och nu i Berlin hyrde vi en lägenhet i ett lägenhetshotell. Jag bodde på hotell med Lilla O i Leksand i somras och det funkade fint det med, eftersom jag ammade henne. Men nu när vi skulle till Berlin kändes det smidigare att bo i lägenhet eftersom vi ville ha ett litet kök där vi kunde koka nappar och göra välling, gröt och barnmat. Dessutom var det skönt med ett separat sovrum så att vi kunde röra oss som vanligt när Lilla O gått och lagt sig. Vi bodde väldigt bra och betalade ungefär 500 kronor natten, och det är nog billigare än ett vanligt dubbelrum på hotell. Andra bra saker att tänka på när man bokar är att det ska finnas hiss till barnvagnen. Fråga även efter barnsäng och barnstol.

7. Hur har ni gjort med mat?
När Lilla O var tre och en halv månad ammade jag henne, så till Italien hade vi inte med oss någon mat alls. Vilket var lite dumt när jag plötsligt blev magsjuk och inte fick i mig någon näring. Då sinade mjölken tillfälligt och P fick åka till ett apotek och köpa en illaluktande mjölkersättning som Lilla O vägrade att dricka. Hon hade förstås aldrig druckit ersättning i Sverige heller, men om man vet ett märke som barnet gillar, så kan man ju ta med det. Annars finns det förstås att köpa överallt.
Nu när vi var i Berlin tog vi med oss lite mat till de första dagarna. Men sedan köpte vi färsk frukt, bröd och barnmatsburkar i olika ekobutiker. Välling och gröt finns förstås också att köpa, men det hade vi med oss. Ett tips är att ta med katrinplommonpuré om barnet brukar bli hård i magen. Det kan vara svårt att hitta. Men kiwi har lite liknande effekt om barnet gillar det. Har man inte ett kök där man bor kan man kanske ta med en vattenkokare så att man kan värma vatten till gröt och välling.

8. Hur gjorde ni med blöjor?
Blöjor finns självklart att köpa överallt, och oftast har de samma märken som hemma. Men i en del länder är blöjorna parfymerade. Så om barnet är känsligt och man har plats i väskan kan man ju ta med sig ett gäng blöjor för säkerhets skull.

9. Hur gjorde ni med Lilla O när ni var ute och åt på kvällarna?
När vi var på Sardinien gick vi en vända med vagnen tills hon somnade, innan vi satte oss för att äta på någon uteservering. Sedan sov hon oftast genom hela middagen. Om vi åt vid sju-åtta, somnade hon för natten, så då kunde vi sätta på henne pyjamas redan innan vi gick ut. Men nu när Lilla O var äldre, och det var lite för kallt för att äta på uteserveringar, gick vi helt enkelt ut och åt tidigare på kvällen, innan middagsrusningen. Då kunde Lilla O sitta med eller krypa omkring lite på golvet utan att störa för mycket.


10. Hur skyddade ni Lilla O från solen i Italien?
Vi höll oss i skuggan helt enkelt (utom precis när vi tog kortet här ovanför), men det är ju svårt att undvika solen helt, så för säkerhets skull smörjde vi henne med solskydd för barn på armar och ben. Av erfarenhet från den soliga sommaren kan jag avråda från att smörja in i ansiktet, eftersom Lilla O fick eksem av krämen.

10. Kan ni rekommendera att resa med en bebis?
Absolut! Resan blir helt annorlunda med en bebis än utan, men det gäller ju för vardagen också. På ett sätt är bebisar väldigt lätta att resa med eftersom de är ganska nöjda så länge de är med sina föräldrar. När de är små sover de dessutom långa pass i vagnen, vilket är skönt om man vill gå på sightseeing. Dessutom är det ju smidigt att resa med ett barn så länge man ammar. När de blir lite större ställer de högre krav på underhållningen och ruttnar på att vara i vagnen. Så ett bra tips är att växla mellan vagnaktiviteter och andra där hon eller han kan krypa omkring och leka.

4 kommentarer:

  1. Nästa lättare att resa med små bebisar när man liksom har maten färdig och klar och vet vad dom får i sig!

    SvaraRadera
  2. Ja på ett sätt är det enklare. Fast som så mycket annat blir det bara roligare när de blir lite större. Det är så mysigt att se hur hon tar in den nya platsen.

    SvaraRadera
  3. Härligt med fler som reser. Vi har varit med Stella till Nice när hon var tre månader och Mallis när hon var 5 månader. Asien nästa. MIn amning failade efter 2,5 månader så vi var beroende av NAN ersättning och det finns INTE tetror från Nestle att köpa vare sig i Nice eller på Mallorca. Pulver av annat märke fanns i Frankrike men inte på Mallis överhuvudtaget och att mixa med kokt svalnat vatten på dagsutflykter som man ska få någonstans ifrån över språkbarriärer och som dessutom inte får komma från kranen är lite knepigt. Rekommenderar därför att man tar med sig tetror så det räcker. Om barnet fixar kall ersättning kan man såklart blanda pulver med obubbligt vatten på flaska.

    Vi tog med oss liggvagn gratis på flyget båda gångerna. Norweigan/Thomas Cook. Vi hyrde en väska från Airshells på Arlanda för 200 kronor/2veckor som skyddade vagnen lite extra.

    Nu ska jag rösta.

    SvaraRadera
  4. Åh vilka bra tips Josefine. Eftersom jag ammade är jag dåligt insatt i det här med mjölkersättning, men om jag får fler barn planerar jag att vänja henne eller honom tidigt vid ersättning för säkerhets skull. Och då ska jag definitivt ta fasta på ditt råd och ta med tetror på resan.

    Och vad bra att man även kan ta med liggvagn och att det går att hyra en skyddande väska!

    SvaraRadera