tisdag 26 oktober 2010

Soup over Betlehem

I dag träffade jag och Lilla O upp Liv och hennes son Alfred på Kulturhuset.
Efter en fika och en stund på Rum för barn, gick vi på den palestinska konstnären Larissa Sansours utställning. Det var passande, för jag lärde känna Liv för snart åtta år sedan, när jag gick på journalisthögskolan och spelade in en liten dokumentärfilm om hennes första resa till Västbanken.
Larissa Sansour är född 1973 i Jerusalem och växte upp i Beit Jalla utanför Betlehem. Hennes helt fantastiska lilla utställning består av tre videoverk. I den första filmen med titeln "Soup over Bethlehem",  får vi möta Larissa Sansours familj runt ett middagsbord på en takterrass med utsikt över Betlehem, Västbanken och muren. Det som börjar som en ganska humoristisk och kulinarisk diskussion kring nationalrätten mloukhieh övergår efter hand i ett samtal om den politiska situationen och livsvillkoren under ockupationen. Lilla O och Alfred ville gärna sitta med och titta på filmen, men hade lite svårt att bestämma sig för var de skulle sitta exakt.
Det andra verket "Land Confiscation Order 06/24/T" handlar om hur familjens egendom konfiskeras av den israeliska armén som ska bygga sin mur där huset ligger. I filmen återvänder Larissas bror och syster till det övergivna huset och sveper det i svart tyg i en sorgritual över den materiella och känslomässiga förlusten. Men också till minne av en nationell identitet som krossats av militärockupation och internationella politiska utspel.
Det tredje verket "A Space Exodus" skildrar den palestinska verkligheten i dess mest absurda form. I filmen placerar en palestinsk kvinnlig astronaut en palestinsk flagga på månen. Det är så enkelt, och samtidigt en helt briljant kommentar till Mellanösternkonflikten. För hur galet det än låter så är det enklare för en palestinier att åka till månen, än att besöka Jerusalem.
I utställningen deltog också ett antal "Palestinauter" som Lilla O, den lilla konstälskaren, gärna hade velat kika närmare på.

Ps. Än en gång får ni ursäkta kvalitén på bilderna. Min gamla dammiga iPhone börjar bli väldigt trött. Men jag har beställt en ny. Så håll ut.

3 kommentarer:

  1. den översta bilden är ju förbenat söt. alfred ser lätt chockad ut över hanteringen. tack för en mycket trevlig förmiddag! skansen nästa!

    SvaraRadera
  2. Ja det är en gullig bild. Och det ska bli himla mysigt på Skansen. Hoppas att vi får med oss Julia också.

    SvaraRadera
  3. Tack för detta, vill gärna höra mer tankar om utställningen vid tillfälle. Jag blev helt tagen.

    SvaraRadera